İlk VPS Deneyimi

Burak
10 sene önce

Notlarımı bir günlüğe yazmaya karar verdiğim zaman altyapı ya da içerik yönetim sistemi olarak WordPress‘in alternatifi yoktu bana göre ama barındırma konusunda kararsızdım. WordPress için ya wordpress.com‘dan dertsiz tasasız hazır günlük açacaktım, ya müşteri temsilcileriyle yazışmayı göze alıp paylaşımlı bir barındırma çözümünü kullanacaktım ya da her şeyiyle kendim ilgileneceğim -çünkü merak bunu gerektirir- VPS (Virtual Private Server) kullanacaktım.

Bir şeyleri sürekli kurcalamak ve hatta bozmak pek size göre değilse wordpress.com muazzam bir servis ve ücretsiz olarak kullanabiliyorsunuz.

Neden VPS?

Cevabı, tamamen özgürlük. Çünkü sunucunun -kendi ellerinizle bozacak kadar- bütün kontrolü sizde. Tamam özgürlük güzel ama güvenlik meselesi ne olacak diye düşünebilirsiniz ancak burada amaç zaten biraz da hobi gibi bir şey. Diğer yandan kullandığınız yazılımlar (WordPress, Apache, nginx vs.) güncel olduğu ve yapılandırmalarını özellikle bozmadığınız (ne yaptığınızı biliyorsanız ve biraz linux deneyiminiz varsa yani) sürece güvenlik açığı olması zor.

Benim VPS tercihim DigitalOcean.com oldu. 5$ karşılığında SSD disk üstünde 20GB alan, 512MB ram ve 1TB trafik satın alabiliyorsunuz. Satın aldıktan yaklaşık 1 dakika sonra sunucunuz sizin için hazırlanmış oluyor. Bu aşamadan sonrası asıl eğlenceli olan kısım.

Droplet.

DigitalOcean‘da oluşturulan VPS sunucularına droplet (damlacık demek, şirket isminde bulunan okyanus kelimesinden geliyor) deniyor ancak bildiğimiz sunuculardan tek farkı adı :). Buradan (ingilizce ama gayet anlaşılabilir) ilk damlacığınızı oluşturma konusunda yardım alabilirsiniz. Damlacık oluştururken iki alternatifiniz var; ya saf işletim sistemi kurduracak, uygulamalarınızı kendiniz yapılandıracaksınız ya da eğer isterseniz kullanacağınız uygulamaların önceden hazırlandığı ve yapılandırıldığı imaj dosyalarını kullanacaksınız. Ben ilk olarak saf Ubuntu kurmuştum ama sürekli bozup yeniden LAMP (Linux, Apache, MySQL, PHP) kurmaktan illallah ettiğim için Ubuntu üzerinde LAMP kurulmuş imajı kullanıyorum. Aynı şekilde WordPress’in otomatik olarak kurulduğu bir imaj da bulunuyor. Kolay gelsin :)